• June 20, 2024

11 vedligeholdelsestip til haveredskaber

Når den nye havesæson starter efter vinteren, er det rart at starte med gode værktøjer. Derfor er det vigtigt at ‘vinterklare’ dine haveredskaber efter de sidste job. På denne måde starter du snart med rene, skarpe og velfungerende haveredskaber. For at hjælpe dig på vej har vi listet 11 vedligeholdelsestip til haveredskaber.

Start rengøring
Rengør forsigtigt alle dine haveredskaber, som du bruger i jorden, såsom planteskovl, hakke og gravegaffel. Fjern alt snavs og rester af jord med en stiv børste. I genstridige tilfælde skal du bruge en stålbørste fra knivene. Slib straks rustpletter med fint ståluld.

genstridig snavs
Er snavset så stædig, at tørbørstning ikke er nok? Læg derefter haveredskaberne i vand et stykke tid. Bagtejord og planterester kan derefter fjernes lettere. Tør det derefter godt og smør det forsigtigt.

Vedligeholdelsestip til haveredskaber med træhåndtag
Er træhåndtagene på haveredskaberne ikke længere sikre? Kom på arbejde med det samme. Du kan sømme vaklende stængler tilbage. Er de virkelig løse? Derefter kan du fastsætte stilkene med en lille træ- eller metalkile.

Træhåndtag kan blive ru på grund af vejrpåvirkninger som sol eller regn eller hårdt arbejde. Et sandpapir vil gøre underværker. Vælg en fin variant, for eksempel sandkorn 120. Har du slebet stilkene pænt og glat igen? Gnid dem straks med lidt linolie.

Opbevaring til vinteren
Opbevar haveslangen og tilhørende stik korrekt om vinteren. Tøm slangen helt ud, og rengør også ydersiden. Koblingsstykkerne skal også være helt tørre. Glem ikke græsplæne.

Vandkande
Sørg for, at vandkanden er helt tom, og læg den et tørt sted eller i skuret, så den ikke fyldes op igen, når det regner. Heller ikke vand bør forblive i spande.

Læs mere Sundt græs
Trillebør
Er der stadig haveaffald i trillebøren? Tag den derefter ud og rengør den med en børste og vand. Kontroller lufttrykket på dækkene, og pust dem om nødvendigt op. Smør også hjullejer. Opbevar trillebøren et tørt sted, for eksempel i skuret.

Elektriske værktøjer
Nu er det din tur til elværktøj. Rengør især knivene på for eksempel hækkeklipperen. alle planterester,
de små stykker skal også fjernes. Nogle mærker kræver, at knivene smøres, mens andre ikke bør komme i kontakt med olie. Læs producentens anvisninger herom.

Pesticider
Biologiske pesticider mod plantesygdomme og sprayflasker skal overvintre frostfrit. Tøm sprøjteflasker og skyl dem godt. Kontroller også eventuelle siler og slanger, skyl dem og afkalk dem om nødvendigt.

Vedligeholdelsestip til haveredskaber i metal
Smør metaldele af beskæresaks med vegetabilsk olie, såsom linolie, for at forhindre rust. Olie fungerer også godt til at fjerne snavs. Hvis det er nødvendigt, kan du tage saksen fra hinanden, så du let kan nå alt. Det er bedst bare at bruge maskinolie til hængsler på havesaks.

Havesaks
Havesaks skal slibes nu og da, og det bedste tidspunkt for det er vinteren. Brug en våd slibesten og træk hvert blad over stenen. Smør knivene godt efter slibning. Du kan selvfølgelig også få foretaget denne slibning.

Græsslåmaskine
Brug en træspatel til at skrabe afskårne afklipninger fra plæneklipperens blade og fjerne fint snavs med en børste. Smør alle bevægelige dele med olie. Hvis du har en benzinklipper, skal tanken tømmes helt. Det er bedst at få skarpe vinger skærpet af en professionel.