• July 22, 2024

Avnbøg hæk

Avnbøg hæk? Hornbeam (Carpinus betulus) er lærebogsexemplet på en hækplante, der tilbyder mange smukke egenskaber. Men hvad er nogle gode grunde til at vælge hornbjælken? Vi fortæller dig gerne, hvad hornbjælken kan betyde for dit havelandskab. På denne måde kan du også nyde den vidunderlige alsidighed, som denne smukke hækplante tilbyder.

Hornbeam som en hækplante

Som en hækplante er hornbjælken temmelig forvekslet med bøghæk (Fagus sylvatica). Og selvom Fagus sylvatica stadig oftere plantes i svenske haver, har hornbjælken også smukke egenskaber. Hornbeam og bøg hæk er meget ens i udseendet. Alligevel er der subtile forskelle. For eksempel er hornbjælkebladet sammenfiltret og har en lidt dybere vene. Om foråret og sommeren bærer det sine friske grønne blade. Om efteråret forkæler både bøghæk og hornbjælke os med et ægte skuespil af efterårsfarver. Dette er vidunderligt at se.

Dette bringer os også direkte til hovedforskellen mellem hornbjælken og bøgens hæk: Hornbjælken mister sine blade om vinteren. Når bladet er visnet, falder det fra dets grene. Bladene af bøghækket kan visne, men forbliver hængende på sine grene om vinteren. På denne måde tilbyder bøghækket det nødvendige privatliv, selv i vintermånederne. Mange gartnere foretrækker ofte bøghækken frem for hornbjælken af ​​netop denne grund. For os er det en skam, fordi hornbjælken som hækplante kan betyde meget for dit havelandskab.

Hornbeam: den perfekte hækplante til våde jordarter

Bøghækket er kendt for ikke at være i stand til at tåle våde fødder godt. Og det er præcis her, hvor hornbjælken kommer i spil: når alt kommer til alt stiller den betydeligt mindre krav til den jordtype, den plantes i. Gartnere, der har våd jord i deres have og stadig er på udkig efter den romantiske elegance, som en bøghæk giver, ville gøre det godt at plante hornbjælken. Det tåler våd jord godt og trives på næsten enhver jordtype. Hornbjælken kan være løvfældende, men det opvejer ikke de mange fordele, som hækplanten tilbyder.